Asbestveilig vs. Asbestvrij.
Het asbestattest geeft informatie over de aanwezigheid van asbest in een gebouw. De bedoeling is zo het risico dat mensen worden blootgesteld aan schadelijke asbestvezels te beperken. Dat kan tot mesothelioom of 'asbestkanker' leiden.
Het attest beschrijft waar het asbest zich precies bevindt en of het in de huidige situatie een gezondhiedsrisico vorm. Op basis van zo'n inventaris krijgt een gebouw het label 'asbestveilig' of niet 'asbestveilig'.
Als het aanwezige asbet een gezondheidsrisico vorm dan geeft het attest advies over hoe het veilig verwijderen.
Asbestveilig Vlaanderen
23 November is de afbestattest verplichting ingegaan. Een verkoper van een woning die voor 2001 gebouwd is moet een asbestattest kunnen voorleggen. Voor die datum werd asbest verwerkt in ruim 3.500 materialen waaronder golfplaten en schouwpijpen. Ook in sommige kunststof vloeren of plaasterisolatie. Zo'n 70 à 90 procent van de gebouwen voor 2001 zou er asbesthoudend materiaal aanwezig zijn.
Wachttijden
Voor de opmaak van een attest moet je een erkende deskundige inschakelen. De Vastgoedsector trekt aan de alarmbel door de hoogoplopende wachttijden.
Fedabest, dat asbestdeskundigen verenigt wijst erop dat veel verkopers ondanks de waarschuwingen te laat hebben gewacht met hun aanvraag in te dienen.
Heel veel mensen die hun huis te koop zetten en een attest aanvragen moeten wachten tot na nieuwjaar door de wachttijden en kunnen hun huis dus niet meer verkopen dit jaar. Dat meldde het CIB Vlaanderen.
Dewaele Vastgoedgroep sluit zich hier ook bij aan. Ook al vinden verkopers een compromis met een koper, deze is niets waard als die na 23 november werd opgesteld en geen asbestattest bevatte.
Asbestdeskundige vinden
Op de website van Ovam kan je een lijst met bedrijven terugvinden die minstens één deskundige in dienst hebben. Het is geadviseerd verschillende bedrijven te contacteren om te zien wie er wel nog een vrije plek in zijn agenda heeft. Ondanks de lange wachttijden geven 89 deskundigen aan niet overbrevraagd te zijn.
De kostprijs van een attest kan algauw oplopen tot een 600 à 700 euro. Deze prijs hangt af van de oppervlakte en renovatiegraat van de woning. Wat nog meespeelt zijn hoeveel labanalyses van verdachte materialen dat moeten gebeuren.
De prijs werd oorspronkelijk door OVAM op 'enkele honderden euro's' geschat. Ovam verwacht dat de marktwerking de prijzen naar beneden zal drijven zoals ook met het EPC-attest is gebeurd.
Het is altijd aangeraden verschillende offertes van verschilende bedrijven op te vragen!
Bronnen:
Vastgoedflitsen 1911 23 november 2022
Ovam Vlaanderen - Alles over Asbestattesten