De huurprijzen van woningen met een lage EPC-score worden een jaar lang bevroren

logo
logo
De huurprijzen van woningen met een lage EPC-score worden een jaar lang bevroren

De Vlaamse regering heeft per spoeddecreet, met onmiddellijk ingang, de indexering van de huurprijzen beperkt.

Woningen die een EPC-waarde E of F hebben zullen een jaar lang bevroren worden. Huurwoningen met een EPC-waarde D mogen maar voor de helft worden geïndexeerd.

Gezinnen worden geconfronteerd met hoge energiefacturen. Die energieprijzen duwen ook de index naar boven, waardoor de huurprijs stijgt. Huurders in woningen met een lage energiescore worden hierdoor extra zwaar getroffen.

De begrenzing van de huurindexatie moet dit voorkomen. Zo’n 107.000 huurders wonen in een appartement of huis met een EPC-waarde van E of F, de meest energieverslindende woningen. Voor deze woningen zou de huurprijs een jaar lang behouden worden. Woningen die géén EPC hebben mogen ook niet geïndexeerd worden. Een gehalveerde indexering zal gelden voor huurwoningen met een EPC-waarde D. Voor A+, A, B en C verandert er niets.

Wat met de eigenaars van huurwoningen?
Wat goed nieuws is voor de huurder met een hoge energiefactuur is dan weer minder goed nieuws voor de eigenaars van minder energiezuinige huurwoningen.

Hogere prijsstijgingen door de inflatie treffen ook de eigenaars van huurwoningen:

  • materiaalprijzen en uurtarieven van aannemers stijgen door naar ongeziene niveaus.
  • ze worden eveneens geconfronteerd met een hogere energiefactuur.

Budget om te renoveren vinden is daarom niet zo vanzelfsprekend.

Om te indexeren moet je renoveren & om te renoveren moet je investeren.

Als je voldoende investeert in isolatie kan men de huurindexatie behouden zegt Minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA).

Alleen zijn die ingrepen niet betaalbaar of haalbaar voor iedereen. Er is nood aan een echte renovatierevolutie. Yally wil daarin een rol opnemen.

Veel eigenaars hebben “tijd noch goesting” om hieraan te beginnen. Voor hen is Yally dé gedroomde partner. Het vergt best wat kennis, tijd en administratief werk om kostenefficiënt te renoveren.

Denk je er soms ook aan om je (huur)woning te verkopen? Neem dan zeker eens vrijblijvend contact met ons op!