EPC score vs. EPC label

logo
logo
EPC score vs. EPC label

Sinds 2009 is het verplicht om een EPC-score te laten opmaken van je woning en deze ook te communiceren naar mogelijke huurders. Zo krijgt de huurder een goed beeld van hoe energiezuinig de woning daadwerkelijk is. In 2019 werd is deze score veranderd naar een EPC-label.

Het label gaat van letter A+ (heel energiezuinig) tot en met letter F (energieverslindend).

Het EPC label bestaat uit de letter A+ tot F en vermeldt ook een energiescore. De energiescore is het berekende energieverbruik per jaar en per vierkante meter bruikbare vloeroppervlakte.

                                                             

Het EPC-label
Via een omzettingstabel kunnen EPC-scores van voor 2019 worden omgezet naar de juiste lettercode. Energieprestatiecertificaten zijn 10 jaar geldig. Het EPC wordt opgemaakt door een energiedeskundige. Ook al is het verplicht, niet alle huurwoningen hebben een EPC-label.

Er zijn ook uitzonderingen: Als je verhuurt voor minder dan twee maanden of zonder publiciteit, ben je vrijgesteld. Huurcontacten die langer dan tien jaar lopen hebben ook geen attest nodig.

Waarvan hangt mijn energiescore af?
Je energiescore en dus je energielabel hangen af van verschillende factoren zoals je ramen en deuren. Ook van belang is de muur- vloer- en dakisolatie. De installaties voor verwarming, koeling, ventilatie en het verwarmen van water tellen ook mee in je energiescore. Last but not least natuurlijk ook de aanwezige installaties op zonne-energie.

De energiescore wordt berekend op basis van primair energieverbruik of hoeveel fossiele brandstoffen gebruikt worden om de gebouwinstallaties te dekken.  Bij het opstellen van het label en de energiescore wordt er geen rekening gehouden met het verbruik of het aantal gezinsleden. In werkelijkheid kan het verbruik op je elektriciteitsfactuur afwijken.