Matter: De nieuwe smart home-standaard.

logo
logo
Matter: De nieuwe smart home-standaard.

Wat is matter?

Zigbee Alliance stelde in 2019 een revolutionair protocol voor smart home-producten voor. Google en Amazon had al een samenwerkingsverband onder de naam CHIP en van daaruit is Matter ontstaan.
Matter zal ervoor zorgen dat bijna al je smart home apparaten probleemloos met elkaar kunnen communiceren en samenwerken ongeacht de fabrikant.

Het probleem.

Vandaag kan je al heel wat smart home-apparatuur met elkaar laten communiceren. De mogelijkheden zijn echter beperkt en vaak heel complex. Neem nu Google Home en Alexa, alles loopt hier door elkaar en klanten worden in een eenzijdig systeem geduwd.

Als je alle gewenste apparatuur vandaag zou bestellen en installeren dan past niet alles in hetzelfde plaatje en heb je mogelijks te weinig kennis om alles samen en goed te laten functioneren. Dit is dus niet de ideale slimme woning standaard.

De oplossing: Matter will matter.

Matter is een gemeenschappelijk IP-gebaseerd protocol dat verbinding maakt met Internet of Things-apparaten. Zo moeten alle smart-home apparaten gemakkelijk met elkaar communiceren. Het Matter logo zal aanduiden dat je apparaat veilig en betrouwbaar kan samenwerken. Alle merken zal je met elkaar kunnen combineren zolang er een Matter logo opstaat.

Kortom, het Nirvana voor de smart home-fans. En dit zal in het najaar van 2022 klaar staan voor gebruik.

Wie zit achter Matter?

Matter is open-source en ondersteunt meer dan 200 technologiebedrijven die zich overal ter wereld bevinden.

Matter zal gebruik maken van bestaande technologieën zoals Thread, WiFi, bluetooth en ethernet. Hierdoor is het in staat producten gemakkelijk te verbinden en dit zonder cloudplatform.
Dit wil zeggen dat als je internet uitvalt je nog steeds gebruik zal kunnen maken van je apparatuur.

Matter werkt met Amazon Alexa, Homekit, Google Assistant, Samsung SmartThings en nog vele meer. Ook de huismerkproducten van Ika, Action, Hema, Lidl, Kruidvat, etc. zullen aangesloten zijn bij Matter.

Voor een meer volledige lijst kan je op deze link klikken: https://www.gadgetgear.nl/2021/05/wat-je-moet-weten-over-de-matter-smart-home-standaard/

2022, het jaar van de eerste Matter-producten.

De eerste Matterproducten zullen dit najaar komen omdat Matter 1.0 officieel van start is gegaan.
Bedrijven kunnen hun producten certificeren via een testlab en bestaande accessoires kunnen een update krijgen.
Lampen, sensoren, deursloten, raambekleding, airco-bediening en hubs zijn toegestaan en andere productcategorieën zullen volgen.

Het speciale Matter logo zal je kunnen terugvinden op verpakking en producten zelf.
We raden dus aan om in je aankoop te kiezen voor Matter gelabelde producten of je aankoop uit te stellen als ze nog niet verkrijgbaar zijn.

Bronnen:

https://techpulse.be/premium/332560/wat-is-matter-het-nieuwe-smart-home-standaard/

https://www.iculture.nl/nieuws/matter-1-officieel-gestart/

https://www.gadgetgear.nl/2021/05/wat-je-moet-weten-over-de-matter-smart-home-standaard/