Waarom een goede EPC-score belangrijk is voor eigenaar-verhuurders van vastgoed

logo
logo
Waarom een goede EPC-score belangrijk is voor eigenaar-verhuurders van vastgoed

De overheid weegt af om woningen die een lage energiescore hebben niet meer te laten indexeren door verhuurders.
Enkele dagen geleden werd een interessant artikel gepubliceerd in de Tijd hierover.
Aan de hand van dit artikel leggen wij graag uit wat een oplossing kan zijn en waarom
Yally jouw perfecte Ally kan zijn.

 

De Vlaamse Overheid wil graag de huurders van energie slorpende woningen (EPC-label F) beschermen door de indexatie hierop te verbieden.
Huurwoningen met een beter label zouden gedeeltelijk geïndexeerd kunnen worden en wie een heel energiezuinig appartement verhuurd kan volledig indexeren. Hiermee geeft de overheid een kleine “Heads-Up” om alvast je woning te laten meten en actief na te denken over oplossingen.

Wie zijn wij?
Yally streeft er naar haar woningen 40% energiezuiniger te maken en dit zonder dat de huurders hun eigen woning hoeven te verlaten. Wie vandaag één of  meerdere woningen bezit die niet meer up-to-date zijn en de nodige investeringen niet ziet zitten vindt in Yally de perfecte Ally om deze woningen van de hand te doen. Eens energetisch op punt zal Yally deze woningen verhuren als huisbaas van de toekomst.

Hoe maak ik mijn woning energiezuinig?
Huurappartementen zijn over het algemeen wat energiezuiniger aangezien ze minder buitenmuren hebben. Toch heeft 13% van de appartementen een Label E of F en hiervan 7% label F.
Het ontbreken van dak- en vloerisolatie is vaak een boosdoener bij huizen met een F-label. Zonder muurisolatie verlies je 25% warmte en dit is meestal de oorzaak van label E. De buitenste laag aanpakken is dus zeer belangrijk wanneer je een woning energiezuiniger wil maken.

Het is zeer belangrijk om waakzaam te blijven op lange termijn.
Kleine stappen kunnen budgetvriendelijk zijn maar heeft ook zijn gevaren. Volgens de Sociaaleconomische Raad levert een opschaling E of F naar label D niet veel energiebesparing op. Ze geven aan dat deze tussenstap niet kostenefficiënt is. Het is zeker niet ideaal om een label D appartement of huis elektrisch te verwarmen met een warmtepomp.
Begrijp je nu al wat meer waarom wij van Yally, jouw bondsgenoot wil zijn?

Twee van de drie huurwoningen in Vlaanderen zijn appartementen waarvan 13% met een rood label. (E of F). Het renoveren van appartementen is echter niet zo voor de hand liggend omdat je rekening moet houden met je mede-eigenaars. Een tweederdemeerderheid is vereist om aan een renovatie te kunnen beginnen. Er is een voorstel ingediend bij het federale parlement om dit te veranderen naar een gewone meerderheid.
In 2018 werd het wettelijk verplicht om een reservefonds te beginnen aanleggen. Renovaties van de gemeenschappelijke delen in gebouwen worden betaald door alle eigenaars ook diegene die tegenstemden en kunnen met het reservefonds betaald worden.

Isoleren kan je leren.
Er is geen twijfel meer mogelijk, isoleren is heel belangrijk om je woning zo energiezuinig mogelijk te maken. Nu rest de vraag, hoeveel energie kan ik besparen met welke isolatie?

Met dak-, vloer-, spouwmuur- en buitengevelisolatie verlies je veel minder warmte en energie.
Een goede dakisolatie zorgt voor tot 30% minder verlies van warmte net zoals een spouwmuurisolatie. Bij een oude spouwmuur zit er meestal lucht tussen de binnen- en buitenmuur. Wanneer je gaat isoleren vul je deze ruimte op en bespaar je tot 30% energie.

Langs een vloer en buitenmuur kan ook  veel warmte verloren gaan, tot zo’n 26%! Geen koude vloeren en muren meer en je behoudt 26% meer warmte!